Wrzos – kwitnie najczęściej w sierpniu i wrześniu. Uprawia się go na wrzosowiskach z innymi kwasolubnymi gatunkami roślin. Nadaje się do uprawy pojemnikowej. Jest jednym z ostatnich, jesiennych pożytków dla pszczół. Miód wrzosowy jest gęsty, galaretowaty, aromatyczny i szybko się krystalizuje.
Lipa drobnolistna – kwitnie latem i wytwarza bardzo dużą ilość nektaru. Może być głównym pokarmem dla pszczół. Drzewo uprawia się najczęściej w dużych ogrodach jako soliter. Miód lipowy ma łagodny smak i delikatny aromat.
Malina – krzew kwitnie wiosną i latem. Można uprawiać go w ogródku na owoce deserowe. To także naturalna dekoracja. Miód malinowy szybko krystalizuje. Po krystalizacji posiada niemal śnieżnobiałą barwę.
Lawenda – to znana i ceniona roślina, przydatna także pszczołom. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Można uprawiać ją na rabatach lub w pojemnikach. Miód lawendowy jest intensywny w smaku, jasnożółty lub herbaciany. Wolno krystalizuje.
Kocimiętka – roślina lecznicza wabi nie tylko koty, ale także pszczoły. Kwitnie od lipca do września. Sadzi się ją na rabatach, w ogródkach warzywnych i ziołowych. Jest często uprawiana w pobliżu pasiek.